Početak proizvodnje whisk(e)ya

Početak proizvodnje whisk(e)ya u našoj destileriji nije se dogodio na datum ove objave (početak 2021.) već mjesecima ranije ali smo tek sada našli dovoljno vremena da o tome napišemo nešto više.

Na samom nastajanju naše destilerije, još na prvim sastancima, obojica smo se dogovorili da će whiskey definitivno biti jedan od naših proizvoda. Čim za to steknemo uvjete a posebno u smislu prostora i opreme. Za proizvodnju whiskeya potrebna je oprema bitno različita od proizvodnje džina ili nekih drugih destilata.

Zapravo, preseljenje u novi prostor na Jankomiru i lockdown uslijed Covid pandemije bili su okidači koji su nas ubrzali u namjeri da proizvodnju pokrenemo sada a ne za godinu dana. Interesantno je kako smo krizu iskoristili za rast i razvoj a ne za zaustavljanje proizvodnje i čekanje nekih “boljih” vremena.

U trenutku kada ovo pišem već su deseci hrastovih bačava napunjeni “new make” destilatom koji će “odspavati” minimalno 3 godine kako bi ponovo ugledao svjetlo dana.

VRSTE VISKIJA

Ne zavaravamo se činjenicom da u našem životnom vijeku možemo nadoknaditi iskustvo škota ili amerikanaca u proizvodnji viskija. Zapravo, bilo bi glupo pokušavati proizvesti viski koji već postoji na tržištu. Prvo, to je realno nemoguće jer svaka destilerija ima svoju “mikro klimu” proizvodnje. Klimu koju je teško, nemoguće replicirati. Drugo, kao i kod proizvodnje džina, nije nam namjera proizvesti već postojeće proizvode. Namjera nam je ujediniti modernu tehnologiju proizvodnje ne samo u smislu opreme već i u smislu novog pristupa ukomljavanju, fermentaciji, destilaciji i odležavanju.

U našoj destileriji nećemo proizvoditi samo jedan viski. Već sada smo isprobali najmanje 5 različitih receptura i tehnologije proizvodnje kako bismo ispitali granice mogućeg i svaki korak proizvodnje doveli do savršenstva.

Single grain, Single malt, Triple Malt, …. samo su neka od imena koji generalno opisuju whiskeye koji iz naše destilerije dolaze na hrvatsku scenu premium destilata.

Uskoro detaljnije.