Mali rječnik destilera

Mali rječnik destilera naučiti će Vas najčešćim izrazima koje koristimo svaki dan u našoj destileriji.

ABV

Alcohol by Volume – Volumni udio alkohola u destilatu. Standardna mjera koncentracije alkohola u tekućini izražen u postocima. U našoj destilariji postotak alkohola je 45% u London Dry verziji i 45,5% u Barrela Aged verziji. Prema EU regulativi najmanja vrijednost alkohola za džin (da bi se tekućina, izmađu ostaloga mogla nazvati džin) je 37,5% alk.vol.

BAG

Kratica nastala u našoj destileriji Duh u boci a označava Barrel Aged Gin. Džin odležavan u drvenim spremnicima (najčešće hrast). U našoj destileriji džin odležava u hrastovim bačvama različitih volumena, vrste hrasta, obrade bačve i vremena odležavanja. Naše bačve ne služe da bismo “ispravili” destilat već da bismo ga nadogradili i učinili ga kompleksnijim.

BRIX

Brix (° Bx) je način za mjerenje potencijalnog sadržaja alkohola u oslađenim žitaricama mjereći pri tome količinu šećera u smjesi žitarica. Svaki gram šećera koji fermentira pretvoriti će se u cca 1/2 grama alkohola. Naravno, različite tehnike ukomljavanja će utjecati na konačni sadržaj alkohola, zbog čega je Brix interesantan za nas znatiželjne proizvođače viskija.

DESTILACIJA

Postupak odvajanja smjese dviju ili više tekućina različite točke vrelišta. Pojednostavljeno, postupak u kojem zagrijavamo alkohol dok se ne pretvori u paru te zatim hlađenje te pare kako bi se alkoholl ponovo pretvorio u tekuće stanje. Navedenim postupkom dolazi do izdvajanja alkohola iz npr. fermentirane komine žitarica (odvajamo ga od žitarica) ili smjese alkohola i biljaka tijekom proizvodnje džina. U oba slučaja dolazi do pročišćavanja alkohola koji postaje mekaniji i čišći.

E150

Sastojak koji NIKADA nećete naći u našim destilatima. Bojilo poznato pod imenom karamel intenzivne je smeđe boje, ali bez naglašena okusa, za razliku od karamela dobivenog zagrijavanjem šećera koji se upotrebljava za aromatiziranje hrane (npr. slastica, alkoholnih pića). U našoj destileriji vjerujemo kako su destilati prirodni proizvodi koji svoju boju moraju dobiti postupkom odležavanja u drvenim spremnicima a ne umjetnim postupkom.

GUSTOĆA / GRAVITACIJA

Mjera specifične gustoće tekućine u odnosu na gustoću vode koja iznosi 1.000 na skali hidrometra. Tijekom proizvodnje mjerimo gustoća komine tijekom oslađivanja žitarica i fermentacije.

HIDROMETAR

Instrument koji služi za mjerenje gustoće tekućine kako bi se utvrdila vrijednost alkohola u smjesi. Poznat i kao alkoholmetar. Tijekom postupka destilacije upotrebljavamo hidrometar kako bi pratili jačinu destilata koji izlazi iz kotla. Za razlliku od većine destilera trenutak početka i prestanka skupljanja destilata ne određujemo uz pomoć hidrometra već u z pomoć temperatura ali to je neka druga tema.

LDG

Kratica nastala u našoj destileriji Duh u boci a označava London dry Gin. Nekada smo lijeni izgovarati sve tri riječi pa smo osmislili kratice. Bocu LDG-a, bocu BAG-a, … Ponekad nam “izleti” i Landing Gear ali …. samo ponekad.

ODLEŽAVANJE

Četvrta faza proizvodnje viskija je odležavanje. Nakon druge destilacije viskija destilat pohranjujemo u drvene spremnike, hrastove bačve, u kojima će destilat “spavati” minimalno 3 godine i 1 dan. Kad govorimo o proizvodnji Barrel Aged džina postupak odležavanja traje 3 do 6 mjeseci ovisno o volumenu hrastovih bačvi u kojima džin odležava.

PPM

Mjera Parts per Million ili Phenols Parts per Million. Fenoli su kemijske komponente koje se nalaze na “dimljenim” žitaricama. Dimljenje (kao kod proizvodnje suhomesnatih proizvoda) se vrši iznad dima treseta (Peat) ili dima drveta npr. bukve (Smoked). Najčešće mjere “dima” ječma su: Slabo dimljeni (15 – 30 ppm), srednje dimljeni (30 – 45 ppm) i jako dimljeni (45 – 60 ppm). fenoli mogu ići čak do 120 ppm.

Kada govorimo o vodi mjeru ppm možemo uspoređivati sa mjerom mg/lit. Tijekom proizvodnje mjerimo količinu otopljenih krutih tvari u vodi (magnezij, kalcij, klor, željezo, …) kako bismo istu prilagodili procesima proizvodnje džina i viskija.