Lavanda, kraljica Mediterana je grmolika biljka koja je u naše krajeve stigla sa grčkih otoka. Osim svojih ljekovitih Lavanda ima i umirujuća svojstva. Legenda kaže da je Kleopatra upravo uz pomoć Lavande i njezinih eteričnih ulja uspjela zavesti Julija Cezara.

Lavanda je višegodišnja polugrmolika biljka uspravne ili savinute stabljike visoke 50-80 cm., cvjetovi su ljubičaste boje, pršljenasto raspoređeni u dugim klasatim cvatovima. Zbog dlakavosti se biljka čini siva.

Od cvjetnih vrhova , prije no što cvjetovi sasvim izbiju, priprema se ljekoviti čaj i vadi ulje, a od cvjetova miris za parfem.

Služi kao antiseptik, antispazmodik (protiv bolova kod reumatizma – pomiješana s alkoholom), i kao sredstvo protiv raznih infekcija grla i ždrijela. Lavandino ulje ublažuje migrenu i nervoznu glavobolju, lupanje srca, neurastenije, te boli u želučano-crijevnom sustavu. Njezino ulje uništava streptokoke (streptoccocus albus), pyogenes i dr. Ako se 5-10 kapi lavandina ulja uzme na kocki šećera, to smiruje uzbuđenost, bolove oko srca, depresiju, navale krvi u glavu, vrtoglavicu i uklanja nesvjesticu.

Trebamo li dalje?

LAVANDA U NAŠEM GINU

U našoj destileriji Lavandu koristimo u sklopu “herbalnih” sastojaka našeg gina i vodimo računa da naše biljke pripadaju rodu Lavandula angustifolia ili Lavandula officinalis. 

Destilacija naše kadulje, lavande i masline vrši se postupkom “parne infuzije”. Naime, listovi navedenih biljaka izuzetno su nježni i potapanje u izravno u vrući alkohol tijekom destilacije može izazvati opori, gorki okus gina. To svakako, ne želimo!

Ako je Kleopatri uspjelo, možda i nama uspije zavesti vas i uvjeriti da probate hrvatski premium suhi džin, Old Pilot’s Gin.