Divlja kadulja koju koristimo kao vrlo važan sastojak našeg gina ima zelene listove prekrivene tankim, nježnim dlačicama i dobro je poznata u kulinarstvu i medicini. Eterična ulja koje oslobađamo tijekom destilacije imaju okus bora, zelenila, mentola i kamfora.

Nabrojati sva pozitivna, čak i čudotvorna svojstva ove biljke bio bi preveliki zadatak. Čak i za nas. Stoga ćemo, “kao grom iz vedran neba” nabrojati samo neka pozitivna svojstva ove biljke. Sastavnog i vrlo važnog sastojka Old Pilot’s Gina:

  • protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje
  • snažan antioksidans te vjerojatno najbolji čistač i stimulator limfe
  • posjeduje i dobre analgetičke učinke

U destileriji Duh u boci koristimo isključivo divlju, ručno branu kadulju. Samonikla divlja kadulja u sebi može sadržavati više od 60 različitih spojeva i supstancija koji imaju glavnu ulogu u njezinom medicinskom djelovanju.

Ljekovita kadulja (Salvia officinalis) je biljka koja raste u primorskim krajevima sredozemnih zemalja kao višegodišnji mali grm.

Međutim svjetski je poznata i najcjenjenija dalmatinska kadulja, koja zbog svog specifičnog sadržaja eteričnog ulja ima najbolja ljekovita svojstva te snažan karakterističan miris. Upravo su joj dalmatinski krš, specifična zemlja i mediteranska klima dali savršeni spoj onoga što joj je potrebno za njen prirodni rast, pa tako ona samoniklo raste duž cijele dalmatinske obale.

Iz tih razloga Dalmacija tj. njezini otoci smatraju se pradomovinom ljekovite kadulje.