American Distilling Institute – CERTIFIED CRAFT SPIRIT

Glas “craft” destilera

Krajem 2018. godine, nakon što smo osvojili nagradu na “Najbolji hrvatski craft gin 2018” odlučili smo Old Pilot’s Gin predstaviti svijetu. Naime, bez obzira na ponos koji smo osjetili osvajanjem zlatne medalje htjeli smo saznati što renomirana destilerska scena misli o našem proizvodu. Moramo priznati, iako je gin popularno piće u Hrvatskoj, nemamo baš “stručnjaka” na polju gina kao što ih imamo za rakije, vina pa čak i pivo.

ADI ili American Distilling Institute je najveća zajednica malih, privatnih destilerija u USA. Craft destilerija koje su neovisne o “velikim igračima”. Organizacija je osnovana 2003. i do danas je svjetionik zajednice craft destilera, mjesto nastanka “craft revolucije svijeta” i izvor informacija o craft destilerstvu.

Njihovo natjecanje destiliranih pića, “ADI Judging of Craft Spirits Awards” 2005. postiglo je revoluciju u ocjenjivanju dodjeljivanjem fizičkih medalja za kvalitetu ali pisanim komentarima i kritikama stručnih sudaca na prijavljeni destilat.

Danas je ADI natjecanje najstarije i najveće natjecanje posvećeno destilatima i ocjenjuju se ne samo pića iz USA već cijelog svijeta u više kategorija. Misija ostaje ista: priznati i dodijeliti nagrade za kvalitetu u čaši, promovirati destilere koji proizvode najbolja “artizanska” pića na svijetu te pružiti vrijedne, nepristrane kritike na kvalitetu i proces proizvodnje istih.

S ponosom se možemo pohvaliti da je Old Pilot’s Gin prvi hrvatski proizvod koji je sudjelovao u ovom natjecanju i prvi koji je osvojio SREBRNU medalju za kvalitetu u kategoriji “International London Dry”. Osim toga, Old Pilot’s gin je dobio certifikat “CERTIFIED Craft Distilled Spirit”.